Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Inicijativa za smanjenjem zakupnina obrtnicima koji nisu u sustavu PDV-a
 
Udruženje obrtnika Zadar je 2. travnja 2014. godine organiziralo konferenciju za medije na kojoj je šira javnost informirana o posljedicama ulaska Grada Zadra u sustav poreza na dodanu vrijednost za djelatnost iznajmljivanja nekretnina.

Naime, Grad Zadar je obvezu plaćanja PDV-a prenio na zakupnike, čime su posebno ugroženi zakupnici koji ne posluju u sustavu poreza na dodanu vrijednost (njih 26), a kojima je zakupnina trajno povećana za 25 %.

Na konferenciji su Mladen Malta, Predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, Stjepan Knežević, Potpredsjednik HOK-e i Predsjednik OK Zadarske županije, te zakupnici Vinko Pavlović, Marina Jelenković Mustać, Zdenka Božin Skoblar i Đon Sereći iznijeli informacije o:
- negativnom utjecaju povećanja zakupnina gradskih poslovnih prostora na poslovanje zakupnika- malih obrtnika,
- kronologiji dosadašnjih aktivnosti i inicijativa Udruženja obrtnika prema Gradu Zadru vezano za smanjenje zakupnina gradskih poslovnih prostora,
- pozitivnim primjerima drugih gradova koji su smanjili zakupnine, te
- očitovanju Udruženja obrtnika Zadar na negativan odgovor Gradonačelnika Grada Zadra o inicijativi za smanjenje zakupnina.

Prisutni zakupnici su ukratko govorili o svojim primjerima dugotrajnog zakupa gradskih prostora, od kojih neki traju oko 60-tak godina, a sadašnji zakupnici su druga ili čak treća generacija obrtnika koji nasljeđuju svoje prethodnike - članove obitelji. Navedenim povećanjem zakupnina dolazi u pitanje daljnja opstojnost tih tradicijskih obiteljskih obrta.

Podršku navedenim govornicima su svojim prisustvom dali i ostali zakupnici gradskih poslovnih prostora koji nisu u sustavu PDV-a.

Unatoč dosadašnjoj uspješnoj suradnji Udruženja obrtnika Zadar i Grada Zadra na raznim projektima, navedena inicijativa za smanjenje zakupnina gradskih prostora zakupnicima koji nisu u sustavu PDV-a nije naišla na pozitivnu reakciju od strane Grada Zadra.
Naime, usprkos nekoliko poslanih dopisa, održanom sastanku, ukazanim primjerima drugih gradova, argumentiranju ugroženosti poslovanja malih zakupnika koji se uglavnom bave tradicijskim i deficitarnim djelatnostima, poput urara, brijača, fotografa, frizera, postolara i dr., Gradonačelnik Grada Zadra je uputio negativan odgovor na navedenu inicijativu za smanjenjem zakupnina poslovnih prostora.

S obzirom da su pojedini drugi gradovi (Šibenik, Osijek, Zagreb) izašli u susret svojim zakupnicima i snizili zakupnine, a u većini drugih jedinica lokalne samouprave se vode pregovori, Udruženje obrtnika Zadar ovim putem izražava nezadovoljstvo ignoriranjem predmetne inicijative od strane Gradonačelnika Grada Zadra, te poziva istog da još jednom razmotri navedeni prijedlog.

Sniženje zakupnine imalo bi višestruki pozitivan učinak na malo gospodarstvo Grada Zadra- opstanak poslovanja malih obrtnika, ali i osiguranje nastavka obavljanja različitih uslužnih djelatnosti u staroj gradskoj jezgri, koja bi u suprotnom mogla dodatno osiromašiti sadržajima.

Nadamo se da će gradska vlast još jednom preispitati svoju odluku i razmotriti ovu inicijativu, te da će se uspjeti naći rješenje na zadovoljstvo svih sudionika.

02/04/2014 - 13:29
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.