Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Naplata PDV-a po naplaćenom, umjesto po izdanom računu!
 
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojima se od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima malog gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do 3 milijuna kuna omogućuje plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu.

To će utjecati na oko 120 tisuća obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a kojima će se olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima.


"Izmjena ovog Zakona sigurno će omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, već da im bude olakšano poslovanje. Budući da je ovakva praksa prisutna i u drugim zemljama EU sigurno je da će utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva", komentirao je ove promjene ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je ujedno i inicijator ove promjene.


Iako se time očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a, Maras kaže da to ne bi trebalo značiti probleme za Državni proračun. Prema simulacijama "odgođeni prihod" od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao bi se od 529 milijuna kuna do 1,1 milijarde kuna, a iznos odgođenog prihoda ovisit će o vrijednosti prosječnog vremena naplate potraživanja i plaćanja obveza dobavljačima, traženju povrata poreza i procjeni isplativosti ulaska u gotovinski sustav.

Usvojeni prijedlog izmijenjenog Zakona o PDV-u možete pronaći OVDJE.

Vijest preuzeta sa web stranica Ministarstva poduzetništva i obrta.

30/10/2014 - 12:21
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.