Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Održana izvještajna Skupština Udruženja
 
Godišnja izvještajna sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Zadar održana je 21. travnja 2016. godine u prostorijama Udruženja, na adresi Špire Brusine 11.



Na ovoj Skupštini usvojeno je Izvješće o radu za 2015. godinu, Nadzorni odbor je podnio izvješće o svom radu, nakon čega je usvojen i Godišnji obračun Udruženja za 2015. godinu.


Skupštinom Udruženja predsjedao je Predsjednik Udruženja Mladen Malta, koji je ujedno prisutnim članovima prezentirao prijedlog Izvješća o radu za 2015. godinu, uz pomoć djelatnica Stručne službe Udruženja.

Prezentirani su statistički podaci o zadarskom obrtništvu u 2015. godini,od kojih neke dajemo u nastavku. Broj ukupno registriranih obrta koji pripadaju Udruženju obrtnika Zadar na dan 31.12.2015. godine iznosio je 3.141. Nakon 2006. godine, kada je zabilježen najveći broj članova Udruženja - 4.059 obrta, broj obrta je s godinama postupno padao. Trend opadanja broja obrta i dalje se nastavlja, ali u manjem postotku. Najveći pad broja obrtnika ove godine, kao i prethodne, zabilježen je unutar Ceha graditeljstva. Od ukupnog broja obrta njih 16% je registrirano kao sezonski obrt. Muškarci su vlasnici kod 69% obrta, a žene kod 31% obrta. Na kraju 2015. godine 60% ukupnog članstva Udruženja registrirano je na području Grada Zadra i to 1.883 obrta, nakon kojega sa po 3% članstva slijede Vir, Starigrad, Nin, Bibinje, Sali i Sukošan. Od ukupnog broja registriranih obrta koje pokriva Udruženje obrtnika Zadar, njih 14,3% je registrirano sa sjedištem na otocima. Najveći broj obrta registriran je na otoku Ugljanu.

Nadalje je prezentiran rad tijela Udruženja u protekloj godini - Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Predsjednika Udruženja, s posebnim osvrtom na suradnju s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

U prezentaciji prošlogodišnjih aktivnosti sudjelovali su i predsjednici strukovnih cehova, koji su istakli odrađene sastanke, pozitivne pomake u pojedinim strukovnim granama, ali i probleme koji i dalje opterećuju obrtnike i na čijem rješenju će Udruženje ustrajati. Prisutni predsjednici cehova su ukratko izvijestili članove Skupštine o radu svojih cehova u 2015. godini, od kojih su se kao najaktivniji pokazali ceh prijevoza osoba i stvari na kopnu i moru, ugostiteljstva i turizma te uslužnog obrta.

Predsjednik Ceha ugostiteljstva i turizma, Robert Kovačević, istaknuo je kako je Ceh prošle godine najmanje vremena utrošio na unapređenje struke, a što bi trebao biti prioritet svakog poduzetnika. Nažalost, danas su poduzetnici toliko zaokupljeni praćenjem propisa, izmjenama zakona i papirologijom, da na koncu malo vremena ostane za bavljenje strukom.
Milenko Begić, predstavnik Sekcije autotaksi prijevoznika osvrnuo se na dobru suradnju sa Upravnim odjelom za gospodarstvo i obrtništvo pri Gradu Zadru, ali i na veliki udio sive ekonomije koja sve više pritišće legalne autotaksi prijevoznike, a nažalost prisutna je na području cijele Hrvatske.
Davor Hofman je također pohvalio suradnju sa Upravnim odjelom za gospodarstvo i obrtništvo pri Gradu Zadru, koje je već drugu godinu za redom, na inicijativu članova Udruženja putem Javnog natječaja dodijelilo obrtnicima poticaje za očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta.


Djelatnice Stručne službe su prezentirale projekte i manifestacije u čijoj provedbi i organizaciji je Udruženje sudjelovalo u 2015. godini, od kojih su najvažniji EU projekt „Coworking - suradnjom do inovacija", proveden kroz uspješnu suradnju sa nositeljem Gradom Zadrom - Upravnim odjelom za EU fondove, te partnerima Zadarskom županijom, ZADRA NOVA, te HGK Županijskom komorom Zadar. Također je prezentirana već tradicionalna manifestacija 8. Festival vjenčanja, te sudjelovanje u manifestacijama Đir po gradu i Dani izvannastavnih aktivnosti osnovnih škola Grada Zadra i dr. Ukratko su predstavljene edukacije i seminari organizirani od strane Udruženja obrtnika Zadar, za potrebe obrtnika, te usluge stručne službe koje su na raspolaganju članovima. U protekloj godini je tradicionalno organiziran i domjenak za umirovljene obrtnike na kojem su ujedno dodijeljene Povelje Hrvatske obrtničke komore bivšim predsjednicima Udruženja obrtnika Zadar, Zvonku Vučemilu, Mati Petriću, te nedavno preminulom Franji Ciceru.


Članovi Skupštine su na ovoj sjednici prihvatili i Godišnji obračun Udruženja za 2015. godinu, a sukladno Izvješću nadzornog odbora o financijskom poslovanju Udruženja u 2015. godini. Udruženje je u protekloj godini ostvarilo prihode u ukupnom iznosu od 1.321.015,87 kn, od čega se 968.985,53 kn odnosi na temeljni prihod Udruženja od komorskog doprinosa. Rashodi su ostvareni u ukupnom iznosu od 1.312.606,68 kn, što je na koncu godine rezultiralo viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 8.409,19 kn.

Na kraju sjednice članovima se obratio Stjepan Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i član Skupštine Udruženja, koji je naglasio neke od bitnijih aktivnosti koje trenutno provodi Hrvatska obrtnička komora za svoje članove. Među istima je istaknuo inicijativu HOK-a za izmjenama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u državnom, gradskom ili općinskom vlasništvu, kako bi višegodišnji zakupci istih mogli iste otkupiti. Istaknuo je kako je Grad Zagreb već krenuo sa prodajom nekolicine poslovnih prostora pa se nada da će ova praksa biti preslikana i kod ostalih gradova. Osvrnuo se i na projekt Hrvatske obrtničke komore Zajednička nabava - HOK ZNA, kojim HOK nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje te poticajno poduzetničko okruženje, osiguravanjem benefita i pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, s kojima Hrvatska obrtnička komora potpiše ugovore o suradnji. Namjera je u projekt uključiti partnere iz raznih gospodarskih sektora, bitne članstvu HOK-a u svakodnevnom poslovanju. Među dogovorenom suradnjom Stjepan Knežević istaknuo je HEP Opskrbu d.o.o., INA d.d. i tvrtku PEVEC.


22/04/2016 - 12:18
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.