Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Povoljniji uvjeti za tri programa HAMAG-BICRO
 
Temeljem odluke Vlade RH, Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) donio odluku o izmijeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: "COVID-19 zajma za obrtna sredstva", "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" i "ESIF jamstva". Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima.

U financijskom instrumentu "COVID-19 zajam za obrtna sredstva" određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%. Ovom izmjenom se želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

HAMAG-BICRO može odobravati zajmove za obrtna sredstva uz sljedeće uvjete:

 

Ciljana skupina

Mikro, mali i srednji poduzetnici

Iznos

do 750.000,00 kuna

Kamatna stopa

0,25%

Rok korištenja

6 mjeseci

Poček

Do 12 mjeseci ukoliko je rok otplate najmanje 2 godine

Rok otplate

Do 5 godina uključujući poček

Instrumenti osiguranja

Zadužnica korisnika zajma

Potpora

De minimis/državna potpora u skladu s Privremenim okvirom

Namjena

Obrtna sredstva - 100% iznosa zajma

 


U Programu "ESIF jamstva" povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000,00 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove.


Osluškujući potrebe potencijalnih korisnika/krajnjih primatelja, Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu  "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.


Prijave na navedene financijske instrumente po novim, izmijenjenim uvjetima moguće su od utorka 21. rujna 2021. godine od 8 sati, a ukoliko ste zainteresirani potrebno je prijavu poslati čim prije jer su sredstva dostupna do iskorištenja predviđenog fonda.

Više informacija o programima dostupno je na službenim stranicama Agencije www.hamagbicro.hr.

 


24/09/2021 - 10:01
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.