Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
Razvoj i organizacija komorskog sustava
 
U hrvatskom obrtništvu prisutna je višestoljetna tradicija organiziranja u različite oblike udruženja, sa svrhom zaštite i promicanja interesa obrtništva. Na zadarskom području tradicija udruženja potječe još od 12. stoljeća u obliku bratovština koje su djelovale do 1808.g.
 
Današnje Udruženje obrtnika Zadar slijednik je Udruženja samostalnih privrednika, odnosno Udruženja samostalnih zanatlija, ugostitelja i autoprijevoznika Zadar te kao takvo organizirano djeluje još od 1968. godine. Međutim, potvrde o razvijenom obrtništvu u Zadru kroz povijest, daje arhitektura grada i brojni vrijedni eksponati koji su rezultat čuvenih majstora s ovog područja.
 
Prvotni cilj organiziranja obrtnika i do danas je ostao okosnica funkcioniranja komorskog sustava, a utvrđen je na potrebi zajedničkog istupanja te promicanja i usklađivanja interesa obrtništva.
 
Zakonom o obrtu od 1994. godine uređeno je današnje funkcioniranje komorskog sustava na nivou države, obnovljena je institucija Hrvatske obrtničke komore kao krovne institucije, te na nivou županija osnovane područne obrtničke komore unutar kojih djeluju udruženja obrtnika. Unutar komorskog sustava, udruženje obrtnika čini osnovnu organizacijsku jedinicu i temelj organizacije obrtništva.
 
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.