Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
HOK - pravna pomoć obrtnicima kojima su izrečene kazne tijekom inspekcijskih nadzora
 
Na temelju sve većeg broja informacija i zahtjeva obrtnika koji su dobili rješenja o prekršaju i izrečenim kaznama vezanim uz konverziju kuna u euro, Hrvatska obrtnička komora je zbog ozbiljnosti situacije i postupanja sukladno zakonu organizirala odvjetničku pravnu pomoć obrtnicima u sastavljanju prigovora na izrečene kazne.


Cijeli sustav Hrvatske obrtničke komore je kroz informiranje i edukaciju, kao i pojedinačno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti u cilju pravilne konverzije kune u euro. Uslijedio je i poziv poduzetnicima koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na cent, dva više da isto isprave i tako izbjegnu moguće sankcije.

Međutim, poduzetnici moraju poštivati i pravila tržišnog poslovanja koja su neumoljiva te primjenom kojih donose odluke o povećanju (ili smanjenju cijena). Svaki obrtnik ravnajući se prema okolnostima u kojima posluje, odnosno povećanju ili smanjenju ulaznih troškova, pojedinačno donosi odluku o korekciji cijena.

Na temelju sve većeg broja informacija i zahtjeva obrtnika koji su dobili rješenja o prekršaju i izrečenim kaznama, Hrvatska obrtnička komora i dalje će svojim članovima pružati sve relevantne informacije i savjete u suradnji s područnim obrtničkim komorama po županijama i udruženjima obrtnika. Zbog ozbiljnosti situacije i postupanja sukladno zakonu, organizirana je odvjetnička pravna pomoć obrtnicima u sastavljanju prigovora na izrečene kazne.

Pozivamo stoga obrtnike koji su zaprimili rješenja da se jave najbližem udruženju obrtnika ili područnoj obrtničkoj komori i dostave rješenje o kazni te inspekcijski zapisnik radi davanja punomoći za sastavljanje prigovora. Kontakti svih područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika nalaze se na interaktivnoj karti web stranice Hrvatske obrtničke komore.

Članovi Udruženja obrtnika Zadar koji uredno pomiruju komorski doprinos mogu se javiti na kontakte Udruženja: 023/213-379 i 213-678; e-mail: info@uoz.hr uz dostavu cjelokupne dokumentacije (zapisnik i prekršajni nalog - ukoliko je došlo do telefonske upute od strane inspekcije - obrtnik mora navesti što je naloženo i u kojem roku) i naznaku datuma zaprimanja prekršajnog naloga i email adresu obrtnika. Trošak sastavljanja prigovora snosi Hrvatska obrtnička komora.

Napominjemo kako Hrvatska obrtnička komora ne pruža usluge zastupanja pred sudom.

 

Za sva ostala pitanja vezana uz uvođenje eura možete se obratiti HOK-u na e-mail: euro@hok.hr

Izvor: www.hok.hr

 

27/01/2023 - 19:44
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.