Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Majstori ljepote 2024. - na natjecanjima sudjelovala 33 profesionalca i 89 učenika
 
Prvi Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičara HOK-a okupili su u protekla tri dana više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom Velesajmu.

Održan je zanimljiv panel na temu stanja u struci, predavanja o poticajima za naukovanje te  potrebama preventivnih pregleda i uključenja struke u osvještavanje klijenata o njihovoj važnosti. Zahvaljujući suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, posjetiteljice su tijekom događanje mogle besplatno napraviti mamografski pregled.

Subotu su obilježili svjetski poznati stručnjaci i jedan domaći koji je educirao i zabavio sve posjetitelje manifestacije. Naime, svjetski poznati frizer i edukator Farrukh Shamuratov i svjetska prvakinja u kozmetičkoj njezi Pei Wang educirali su okupljene frizere i kozmetičare svaki u svojem jednoiposatnom showu, demonstriravši iznimnu vještinu. Naš Davor Bilman je zahvaljujući Skeneru osobnosti naučio okupljene kako unaprijediti svoju komunikaciju s klijentima.

U sklopu događanja je održano Školsko natjecanje frizerskih škola Hrvatske u kojima je u tri kategorije sudjelovalo 89 učenika iz 26 škola. U kategoriji „Valovita frizura“ zlato, srebro i broncu su odnijeli učenici Obrtničke škole Gojka Matuline iz Zadra, Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić-Grada i Srednje škole Dugo Selo, dok su pobjednici u kategoriji  „Izbrijavanje do kože“ došli iz zadarske Obrtničke škole Gojka Matuline (zlato), Srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša (srebro) i Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića (bronca). Učenici Industrijske obrtničke škole Slatina, Gospodarske škole Čakovac i SSŠ Varaždin odnijeli su prve tri medalje u kategoriji „Romantična vjenčana frizura“.

 

Na Državnom natjecanju za frizere i kozmetičare sudjelovalo je 33 natjecatelja u devet kategorija iz cijele Hrvatske, o njihovoj vještini odlučivao je jak međunarodni žir sastavljen od sudaca iz Engleske, Crne Gore i Hrvatske, a o pobjednicima u tri kategorije odluku je donio osobno i Farrukh Shamuratov.

Ovim povodom se sastao Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore i donio te predstavio zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima na postupanje, a u cilju unapređenja struke. Uz kontinuirane zahtjeve za poreznim rasterećenjem, (1) članovi Ceha unutar svog mandata radit će na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita, a budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstva rada, Ceh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu police osiguranja prema potrebama struke (2). Članovi Ceha zalažu se da za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljene kao nezaposlene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje minimalno 6 mjeseci kako se iste ne bi zloupotrebljavalo, a vlasnike obrta koji zbog navedenih poticaja gube zaposlenike stavljalo u nepovoljniji položaj (3) te će se nastaviti  zalagati za jedinstveni model obrazovanja za 3 različita zanimanja -  kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada, pri čemu smatraju da je za upis za navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga (4).

„Brojke potvrđuju da smo zaista rastuća snaga, vjerujem da je to najviše zbog toga što veliki broj predstavnika struke teži izvrsnosti i kontinuiranom usavršavanju. U ovom trenutku imamo 8.807 obrta u Cehu frizera i kozmetičara HOK-a, unatrag pet godina ima nas 42 % više, samo u proteklih godinu dana 10 % više. Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri. U 2023. dobili smo 89 novih majstora frizera, kao i 18 novih majstora kozmetičara koji su na taj način potvrdili iznimna teorijska znanja i praktične vještine te će uslijed dobivenog pečata kvalitete postati još traženiji na tržištu. Upravo na nama majstorima frizerima je obaveza da promoviramo majstorski ispit i njegove prednosti za nastavak karijere svakog frizera“istaknula je tijekom svojeg izlaganja predsjednica Ceha frizera i kozmetičara HOK-a Martina Gregur.

 


11/03/2024 - 12:51
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.