Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Obavijest za servisere rashladnih i klimatizacijskih uređaja
 
Pravne i fizičke osobe koje su ishodile dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i prirode za obavljanje djelatnosti prikupljanja, provjere propuštanja, ugradnje i servisiranja rashladnih i klimatizacijskih uređaja i opreme te dizalica topline u obvezi su do 1. srpnja 2015. god. položiti stručni ispita za djelatnike koji posjeduju uvjerenja izdana prije stupanja na snagu Pravilnika o izobrazbi osoba koje obavljaju djelatnost prikupljanja, provjere propuštanja, ugradnje i održavanja... (NN 3/13; u daljnjem tekstu Pravilnik), a u svrhu ishođenja uvjerenja Kategorije I i II.


Sukladno članku 154. stavku 3. i 4. Zakona o zaštiti zraka (NN 130/11, 47/14; u daljnjem tekstu: Zakon) i člancima 42. i 43. Pravilnika osobe koje servisiraju rashladne i klimatizacijske uređaje koji sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj ili fluorirane stakleničke plinove ili o njima ovise, moraju položiti stručni ispitu u svrhu ishođenja uvjerenja Kategorije I i Kategorije II najkasnije do 1. srpnja 2015. godine. U suprotnom će se sukladno članku 154. stavku 5. Zakona, pravnim i fizičkim osobama - obrtnicima koji posjeduju dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i prirode ista ukinuti.

Slijedom navedenog, svaki djelatnik koji je ishodio uvjerenje za servisiranje rashladnih i klimatizacijskih uređaja koji sadrže tvari koje oštećuju ozonski sloj ili fluorirane stakleničke plinove ili o njima ovise prije stupanja na snagu Pravilnika, a obavlja djelatnost servisiranja rashladnih i klimatizacijskih uređaja, obavezno treba položiti stručni ispit u svrhu ishođenja uvjerenja Kategorije I i II do 1. srpnja 2015. godine. U suprotnom će se ukinuti dozvola za obavljanje djelatnosti prikupljanja, provjere propuštanja, ugradnje i servisiranja rashladnih i klimatizacijskih uređaja i opreme te dizalica topline.

Za dodatne informacije možete se obratiti u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na tel. 01 3717 233 (http://www.mzoip.hr/hr/klima/zastita-ozonskog-sloja-i-fluorirani-staklenicki-plinovi.html).


Na stranicama http://mzoip.evolare.host25.com/doc/popis_servisera.pdf nalazi se popis pravnih i fizičkih
osoba-obrtnika koje se bave djelatnošću uvoza/ izvoza i stavljanja na tržište kontroliranih tvari i/ili fluoriranih stakleničkih plinova, servisiranja, obnavljanja i oporabe tih tvari, koji vodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. U popisu je i informacija do kada vrijedi dozvola.


Ispitno ocjenjivačko tijelo imenovano Odlukom ministra Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje provodi stručni ispit pojedinog programa osposobljavanja, objavilo je datume i mjesta održavanja stručnih ispita za područje - rashladni i klimatizacijski uređaji, te dizalice topline (sve kategorije) i klimatizacijski sustavi u motornim vozilima http://www.hurkt.hr/, koje dajemo u nastavku:

Osijek 22.05. - petak u 9.00 sati, HURKT Obrazovni centar Osijek
Zagreb 23.05. - subota u 9.00 sati, HURKT, Obrazovni centar Zagreb
Rijeka, 12.06. - petak u 9.00 sati (HURKT obrazovni centar Rijeka)
Zagreb, 13.06. - subota u 9.00 sati (HURKT obrazovni centar Zagreb)
Zagreb, 14.06. - nedjelja u 9.00 sati (HURKT obrazovni centar Zagreb)
Osijek, 18.06. - četvrtak u 9.00 sati (HURKT obrazovni centar Osijek)
Split, 19.06. - petak u 9.00 sati (HURKT obrazovni centar Split)
Split, 20.06. - subota u 9.00 sati (HURKT obrazovni centar Split)
Rijeka, 29.06. - ponedjeljak u 9 sati (HURKT obrazovni centar Rijeka)
Zagreb, 30.06. - utorak u 9 sati (HURKT obrazovni centar Zagreb)


22/05/2015 - 12:26
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.